Spectacolele ediției
Party for Winners
Un grup de adolescenÈ›i privilegiaÈ›i se amuză la petrecerile lunare intitulate de ei „Party for winners” organizate pentru niÈ™te „câÈ™tigători” cu hobby-uri ciudate. Însă, într-o seară, totul ia o întorsătura neaÈ™teptată pentru unul dintre organizatori, dizolvând limitele dintre prostie, bună-credință È™i tupeu în situaÈ›ii neaÈ™teptate. Această comedie pune accent pe diferenÈ›ele de statut, È™i cum se manifestă acestea lumea adolescenÈ›ilor.
​
Atelierul de Teatru este trupa de teatru a Colegiului NaÈ›ional Mihai Eminescu din BotoÈ™ani, prezentă în fiecare an cu cîte un spectacol la Zilele Nordului.
Acrobații
Cum se desfășoară viața și munca unui cadru didactic din mediul rural? Care sunt aspirațiile profesorilor și unde se întâlnesc cu necesitățile elevilor? Care este raportul între problemele sistemului de învățământ și problemele structurale ale societății?
„AcrobaÈ›ii - 7 zile din viaÈ›a unor profesori de È›ară” spune povestea a cinci profesori și profesoare la o școală gimnazială dintr-o comună fictivă din RomaÌ‚nia. Cinci cadre didactice care vor să schimbe lumea de la catedră. Prin intermediul experiențelor acestora, pe parcursul unui an școlar, se construiește radiografia unei comunități, cu toate tensiunile și contradicțiile specifice. Spectacolul, deși ficțional, se bazează pe o cercetare riguroasă, desfășurată pe parcursul unui an, realizată prin interviuri, ateliere de teatru participativ și discuții informale cu diverși actanți din sistemul de iÌ‚nvățămaÌ‚nt – cadre didactice, elevi, directori, inspectori, lideri de sindicat ș.a..
Cu: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, Tavi Voina; scenografia: Irina Gâdiuță;
muzica și versurile: Paul-Ovidiu Cosovanu;
mișcarea scenică: Paul Dunca / Paula Dunker;
asistență regie și producție: Eva Todică;
Grafica: Cătălin Rulea
scenariul și regia: David Schwartz;
documentare: David Drugaru, Anamaria Feraru, Silvana Mihai, Katia Pascariu, David Schwartz, Eva Todică, Tavi Voina. Grafică: Cătălin Rulea.
Oglinda neagră
După nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello. Traducere de Maria Rotar. One-man show cu: Ionuț Caras
regia: Roberto Bacci
concept spațial: Ionuț Caras
foto afiÈ™: Claudiu Guraliuc
Luigi Pirandello ne aÈ™ază în faÈ›a unei oglinzi în care e dureros È™i, totodată, necesar să ne observăm. Dar cine se află, cu adevărat, în faÈ›a acelei oglinzi? Să fie oare „personalitatea” noastră? Personajul acela care trăieÈ™te lângă noi È™i în care ne amăgim, în fiecare zi, că ne recunoaÈ™tem, doar pentru a fi acceptaÈ›i de ceilalÈ›i? Sau este oare „esenÈ›a” noastră? Acea ființă unică, acea pagină albă de la origini pe care cu toÈ›ii s-au grăbit, de-a lungul vieÈ›ii noastre, să scrie ceea ce voiau ca noi să devenim.
Aceasta e drama secretă pe care o purtăm cu toții și asupra căreia
„Oglinda neagră” invită la reflecÈ›ie. Fiecare dintre cele două nuvele are potenÈ›ialul de a fi tradusă în acÈ›iune scenică: datorită ritmului dinamic È™i puternic dramatic al poveÈ™tii È™i al scriiturii; datorită spaÈ›iului fizic pe care Pirandello reuÈ™eÈ™te să-l creeze, din când în când, în jurul protagonistului, ghidându-l, cu precizie, pe spectator, iar în cazul nostru, pe actor; datorită finalurilor neaÈ™teptate care îmbogățesc fiecare dintre nuvele cu un autentic suspans.
Roaba: prin confesarea unei plăceri „de nemărturisit”, reputatul È™i mult stimatul avocat demască mizeria propriei condiÈ›ii umane, într-un crescendo de o comicitate tragică.
Suflul: în cea mai magică È™i metafizică dintre nuvele, protagonistul, apropiind degetul mare de arătătorul mâinii drepte È™i suflând printre ele, descoperă puterea de a ucide. Epidemia dezlănÈ›uită de această putere destructivă, în care omul ajunge să se anihileze pe sine, este adevărata întrebare scrisă pe uÈ™a conÈ™tiinÈ›ei noastre.
Astfel, în întunericul oglinzii noastre, căutăm o reflexie ascunsă, care să ne vorbească despre ce È™i cine eram. Pentru a continua, măcar, să ne aducem aminte.
Micuțele doamne
Trupa Orfeu a liceenilor din Darabani revine de Zilele Nordului, de această dată cu un spectacol adaptat dupa cartea „MicuÈ›ele doamne" a Louisei May Alcott, urmăreÈ™te viaÈ›a celor aptru fiice ale doctorului March, plecat pe front pentru a da îngrijiri medicale răniÈ›ilor. Fiecare dintre cele patru fete îÈ™i dezvoltă personalitatea în mod diferit, după bătăliile pe care le duce fiecare de-a lungul vieÈ›ii.